Semasa

Baru Je Bulan Syawal,Farid Kamil Kena Penj4ra 13 Bulan Atas Kesalahan Ini

PETALING JAYA, 2 Jun (Bernama) — Pelakon dan pengarah Datuk Farid Kamil Zahari dijatuhi hvkuman p3njara 13 bulan oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini atas kes4lahan menggunakan k3kerasan j3nayah serta mengeluarkan perkataan tidak sopan terhadap seorang anggota polis dengan niat untuk menghalangnya melakukan tugas, dua tahun lepas.

Majistret Nor Ariffin Hisham menjatuhkan hukuman penjara 13 bulan terhadap Farid Kamil, 39, bagi kesalahan menggunakan kek3rasan j3nayah dan penjara empat bulan bagi pertudvhan mengeluarkan perkataan tidak sopan.

Mahkamah memerintahkan kedua-dua hukuman berjalan serentak bermula hari ini dan mengarahkan tertuduh menjalani hukvman itu secara berasingan dengan hukuman penjara sembilan bulan yang dijatvhkan terhadapnya sebelum ini bagi kesalahan menggunakan d4dah jenis ganja THC atau Tetra Hydrocannibol.

Nor Ariffin menjatuhkan hukvman terhadap pelakon filem Tombiruo: Penunggu Rimba itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

“Selepas meneliti dan menilai keterangan dikemukakan pihak pembelaan, mahkamah juga melihat secara keseluruhan dan membaca hujahan pendakwaan dan pembelaan.

Berikut antara momen terkahir Farid bersama keluarga

Selamat Hari Raya from the Kamil Clan in KL  Maaf Zahir & Batin!

“Oleh itu, mahkamah mendapati Farid Kamil bersalah dan dihukum penjara 13 bulan bagi kes4lahan di bawah Seksyen 353 Kanun Kes3ksaan dan p3njara empat bulan bagi Seksyen 90 Akta Polis dan kedua-dua hvkuman tersebut berjalan serentak,” katanya.

Mahkamah turut memerintah tertuduh membayar kos pendakwaan sebanyak RM5,000 atau menjalani hvkuman p3njara enam bulan jika g4gal membayar kos tersebut.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan Farid Kamil menangguhkan pelaksanaan hukvman itu dengan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin sementara peguamnya memfailkan rayuan.

Aktor itu didakwa melakukan kedua-dua kesalahan terhadap Konstabel Muhammad Nizam Jamaluddin di Pejabat Pertanyaan Balai Polis Trafik Kota Damansara di sini pada 1.20 tengah hari, 11 Jan 2018.

Ketika rayuan, Farid Kamil yang diwakili peguam Kee Wei Lon, merayu agar mahkamah mengenakan hukuman berbentuk bon berkelakuan baik atau d3nda minimum atas alasan dia adalah penanggung utama keluarga yang menyara isteri, dua anak serta ibu bapanya.

Timbalan Pendakwa Raya Mohammad Fakhrurrazi Ahmad Salim pula memohon mahkamah mengenakan hukuman setimpal supaya memberi pengajaran kepada tertuduh dan orang awam dalam kes sedemikian.

“Saya juga memohon mahkamah mengambil kira perasaan malu yang ditanggung pengadu (Muhammad Nizam) dalam kes ini,” katanya.

Perbicaraan kes itu, yang bermula pada 27 Nov 2018, telah menyaksikan tujuh saksi pendakwaan dan dua saksi pembelaan termasuk Farid Kamil, memberi keterangan.

Sumber : MB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *