Semasa

Najib gesa k’jaan dedah hasil siasatan keb4karan HSA pd 2016

Najib Razak menggesa kerajaan Perikatan Nasional (PN) segera mendedahkan laporan berhubung punca kebakaran Hospital Sultanah Aminah (HSA) pada 2016.

Bekas perdana menteri itu berkata, ia perlu bagi menjawab krtikan pihak tertentu khususnya Pakatan Har4pan (PH) yang cuba meletakkan keslahan kepada PN.

Jelasnya, meskipun laporan berkenaan telah lama siap, namun kerajaan PH sebelum ini gagal untuk mengemukakan laporan berkenaan kepada umum.

“Laporan itu siap pada 6 Jun 2018 selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dan diserahkan kepada kerajaan PH di bawah perdana menteri ketujuh (Dr Mahathir Mohamad).

“Masa menyerah laporan, pengerusi jawatankuasa mendesak kerajaan PH untuk mengumumkan dan mendedahkan laporan tersebut.

“Namun, pada bulan Nov 2018, menteri kesihatan PH kata laporan tersebut masih tidak boleh didedahkan kerana memerlukan kebenaran kabinet PH,” tulis Najib di Faceb0oknya, hari ini.

Katanya lagi, selepas setahun kerajaan PH masih ggal mendedahkan laporan berkenaan sehinggalah tumb4ng.

“Pada pendapat saya, kerajaan PN perlu dedahkan laporan tersebut serta-merta kerana laporan dah lama siap,” tambah Najib lagi.

Pada bulan Okt 2016, enam nyawa terkorban dalam trgedi kebkaran di Unit Rawatan Rapi (ICU) HSA pada tahun 2016.

Susulan itu, pada bulan Nov 2016, kerajaan BN di bawah pimpinan Najib menubuhkan sebuah jawatankuasa khas bagi mencari punca kebkaran.

Laporan berkenaan siap pada 6 Jun 2018. Untuk rekod, BN tumbang dalam PRU14 pada 9 Mei 2018.

Semalam wad perubatan perempuan HSA terbkar dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 3 petang.

Bagaimanapun tidak kemalngan jiwa berlaku dalam kejadian terbaru itu.

Sebelum ini, wakil rakyat D Teng Chang Khim turut mendesak kerajaan PN untuk dedahkan hasil siasatan dan perbincangan jawatankuasa khas berhubung kebakaran yang berlaku pada 2016 itu.

Dalam pada itu, Najib turut merayu pihak p0lis serta peguam negara supaya tidak mengambil tindakan yang drastik ke atas ketua pengarang portal berita kesihatan CodeBlue, Boo Su-Lyn.

Boo disiasat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) berhubung artikel yang berkaitan dengan kebkaran HSA pada 2016.
Najib berkata, Boo dilihat ikhlas untuk menambah baik sistem kesihatan Malaysia.

“Tahun lepas, Boo juga pernah banyak kali mengec4m skim MySalam yang merupakan projek kesayangan menteri kewayangan PH bersama syarikat Insurans milik penuh Singapura kerana pulangan projek itu tak masuk akal dan banyak merugikan negara.

“Boo tulis tentang laporan HSA sejak tahun 2019 sehingga bulan Mac 2020 lalu kerana dia tidak mahu tr4gedi kebkaran untuk berulang.

“Malngnya, kebkaran HSA berlaku sekali lagi,” kata Najib.

Sumber : Mykini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *