Semasa

Keluarga Mngsa Rupanya Nak Bayar Wang Tebvsan Tapi Tak Sempat

KELUARGA ahli perniagaan berstatus Datuk Seri yang dicvlik sekumpulan lelaki pada 10 Jun lalu tidak sempat membayar wang tebvsan yang diminta kerana ketika itu mngsa difahamkan sudah meninggl dunia.

Wang tebvsan yang diminta pada mulanya adalah S$50 juta (RM154 juta), tetapi dikurangkan kepada S$9 juta (RM27.7 juta) selepas tawar-menawar antara kedua-dua pihak.

Keluarga mngsa dikatakan bersetuju dengan jumlah terakhir ditetapkan dengan syarat dapat bercakap dengan mngsa.

“Suspek pernah menurunkan jumlah wang tebvsan kepada S$28 juta (RM86.2 juta) sebelum mengurangkan jumlah itu kepada S$9 juta (RM27.7 juta).

“Tiada pembayaran wang tebvsan ketika itu berikutan keluarga mngsa ggal untuk bercakap dengan mngsa yang dipercayai sudah m4ti sebelum mereka bertindak membuat laporan polis,” katanya.

Menurutnya, mngsa dipercayai m4ti akibat sesak nafas namun punca sebenar kem4tiannya hanya akan diketahui apabila bedah siasat penuh dilakukan di Hospital Sungai Buloh pada Khamis ini.

“Belum dapat dipastikan sama ada mangsa dider4 tervk penjen4yah sepanjang tempoh dia dicvlik bermula 10 Jun. Malah, ketika ditemui keadaan m4yat mngsa sudah mula mereput.

“Melalui pemerhatian unit forensik, m4yat mngsa yang ditemui di belukar Batu 27, Jalan Rawang-Bestari Jaya kelmarin, sudah m4ti sejak empat hari lalu,” katanya.

Sementara itu, Harian Metro juga difahamkan suspek utama bergelar Datuk adalah ahli politik yang pernah menjadi calon Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Laporan metro Ahad semalam

Malah, suspek pernah bertanding untuk jawatan timbalan presiden pemilihan sebuah parti politik namun menarik diri pada saat akhir.

Suspek didakwa turut dibantu seorang peguam untuk melakukan jen4yah cul1k itu ketika mangsa sedang beriadah di Taman Permainan, Jalan Persiaran Perdana, Bandar Sri Damansara di sini, 10 Jun lalu.

Kumpulan suspek dikatakan menyamar sebagai anggota polis sebelum memaksa mangsa masuk ke dalam sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) kira-kira jam 10.30 pagi hari kejadian.

Mngsa kemudian dibawa bertemu dengan dalang utama sebelum disembunyikan di beberapa lokasi termasuk sebuah rumah teres di Taman Kosaso, Rawang.

Suspek dipercayai melakukan pencul1kan itu kerana mahu mngsa yang juga kenalannya memulangkan semula wang yang dilaburkan untuk satu projek perumahan yang dikatakan tidak dilaksanakan.

Dalang utama berusia 50-an itu ditahan polis di rumahnya di ibu negara malam Jumaat lalu bagi membantu siasatan.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenay4h Selangor, Fadzil Ahmat mengesahkan tiada pembayaran wang tebusan dilakukan keluarga mangsa terhadap kumpulan penjen4yah yang berjaya diberkas itu.

Sumber : hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *