Hiburan

Janna Nick dah empat kali tukar ub4t raw4t peny4kit bip0lar – “Sebagai pelakon saya perlukan emosi… apabila ambil ub4t saya jadi rilek”

SELEPAS mended4hkan mengalami peny4kit bip0lar, pelakon Janna Nick memberitahu hingga kini dia belum menemui ub4t yang sesuai bagi mer4wat gangguan m3ntalnya itu.

Menurut Janna atau nama sebenarnya, Nurul Jannah Muner, 26, sejak didiagnos mengalami peny4kit itu dia sudah empat kali menukar ub4t bagi mencari yang terbaik untuk dirinya.

Tambah Janna, terdapat ub4t yang diambil tidak sesuai dengan kerjanya sebagai pelakon.

“Sekarang saya dalam fasa mencari ub4t yang sesuai, setakat ini saya dah empat kali tukar ub4t.

“Satu masalahnya sebab kerja saya memerlukan emosi. Sebagai pelakon saya perlukan emosi yang sangat maksimum bila berlakon… kalau kena bab4k sedih, kena betul-betul sedih.

Janna berkongsikan kisahnya di sesi FB Live bersama MIasa Malaysia.

“Bila ambil ubat, dia akan buatkan kita jadi relak… disebabkan itu saya masih mencari ub4t yang sesuai dengan kerja saya,” katanya.

Janna berkongsikan perkara itu menerusi sesi Facebook Live Persatuan Kesedaran dan Sokongan Peny4kit M3ntal (Miasa Malaysia) yang berlangsung pada Sabtu.

Turut serta dalam sesi tersebut ialah Presiden Miasa, Anita Abu Bakar serta dua selebriti, Che Puan Sarimah Ibrahim dan Karl Shafek.

Berkongsikan pengalamannya, Janna berkata dia kini masih lagi berjuang untuk diri sendiri bagi mel4wan peny4kit bipolar yang baharu sahaja didiagn0sis baru-baru ini.

“Saya masih berjuang untuk diri sendiri… saya akui apabila ambil ubat ia sangat membantu.

Sekarang saya dalam fasa mencari ubat yang sesuai, setakat ini saya dah empat kali tukar ubat.

JANNA NICK

PELAKON

“Cuma apabila keluar bekerja saya tak boleh makan ub4t walaupun saya sebenarnya sangat perlukan ub4t… saya boleh rasa perbezaan kalau makan ub4t.

“Sampai sekarang saya macam tak percaya yang saya ada bip0lar,” katanya.

Janna akui dia turut berhadapan dengan ‘kesukaran’ sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 apabila tidak dapat bekerja seperti biasa.

“Peny4kit saya ini ia lebih membantu kalau saya keluar pergi bekerja sebabnya badan dan minda saya dah terbiasa bekerja sejak dari umur 16 tahun lagi.

“Kalau sebelum ini, saya rasa tak seteruk macam tahun ini (yang saya alami) sebab bila rasa penat kerja, saya boleh pergi bercuti ke luar negara sebagai terapi.

Janna sering menjadikan percutian di luar negara sebagai salah satu terapi bagi dirinya.

“Sekarang dah dua tahun kita tak boleh travel… Apa yang saya buat sekarang kalau ada suara-suara kecil bermain di kepala, saya akan cuba salurkan benda itu dengan terus buat skrip,” ujarnya lagi.

Pelakon drama siri Marry Me, Senorita itu turut menasihatkan mana-mana individu di luar sana agar segera mendapatkan raw4tan sekiranya mempunyai masalah sama seperti dirinya.

“Penyakit mental ni dia akan semakin tervk kalau kita tak dapatkan raw4tan… hanya dengan makan ubat baharu kita dapat rasa perbezaan (jadi lebih tenang).

“Persekitaran yang toks1k pun akan buat orang rasa tertekan.

“Saya sangat bersimpati dengan orang yang tidak berkemampuan untuk dapatkan khidmat pak4r psikatri… macam sesetengah orang yang duit mereka boleh pergi jumpa psikatri dan dapatkan ub4t,” luahnya.

Menerusi laporan mStar pada April lalu, Janna mended4hkan dia menghidap peny4kit b1polar dan terpaksa berehat daripada media sosial.

Penyakit bipolar iaitu antara masalah m3ntal yang mempunyai karakter emosi sentiasa berubah-ubah di antara kemurungan dan mania.

Dalam kata lain, ia turut dikenali sebagai gangguan kemurungan-mania.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *