Hiburan

Warga Emas Berusia 120 Tahun Di Kelantan Terima Vaksin COVID-19

“Saya gembira dan Alhamdulillah ia selesai dengan cepat,” kata Siti Liah Mamat, 120, selepas menerima sunt1kan v4ksin di Pusat Pemberian V4ksin (PPV) di Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian.

Siti Liah dibawa ke PPSV dengan menaiki kenderaan Hospital USM ditemani anak serta cucunya.

“Saya sendiri menyuruh cucu mendaftar suntikan vaksin melalui MySejahtera kerana sedar pentingnya suntikan ini untuk saya yang sudah berusia lanjut,” katanya ketika ditemui di PPV Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, di sini, hari ini.

Siti Liah juga berharap masyarakat terutama warga emas dan golongan beris1ko tidak terpengaruh dengan d4kyah memburuk-burukkan v4ksin.

Media sebelum ini pernah melaporkan, Siti Liah Mamat masih dikurniakan kesihatan yang baik walaupun sudah berusia melebihi satu abad selain memiliki pendengaran baik dan daya penglihatan masih jelas tanpa perlu berkaca mata.

Amalan bersedekah dan minum air putih antara rahsia yang dikongsi oleh ibu kepada 12 anak, 48 cucu serta 44 cicit apabila ramai yang bertanya mengenai petua penjagaan diri walaupun sudah berusia lebih 100 tahun.

Sementara itu, Pegawai Perubatan Hospital USM Dr Shahrizal Mustaffa berkata, bagi sunt1kan vaksin fasa kedua golongan yang mendapatkan suntikan berkenaan adalah golongan berusia 60 tahun ke atas dan yang mempunyai peny4kit.

“Disebabkan itulah, Hospital USM dipilih sebagai PPV khas yang mengutamakan pes4kit ber1siko datang mendapatkan sunt1kan v4ksin.

“Pada hari ini, kami sangat teruja apabila PPV menerima warga emas berusia 120 tahun untuk mendapatkan sunt1kan v4ksin,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kami
Sumber : https://www.motifviral.dnqj.my/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *