Hiburan

Sering Terima Tohm4han Prov0kasi, PU Riz Beri ‘Per1ngatan’ Kepada Makcik Bawang Bah4na Mulut L4ncang

Berhati-hati, sesungguhnya “lidah dikatakan lebih tajam daripada mata pedang,” itulah perumpamaan nasihat yang sering digambarkan kerana padah mulut berbisa sememangnya luar biasa.

Oleh itu, salah satu cara menjaga interaksi dengan manusia ialah memelihara mulut atau lisan kerana hakikatnya, lidah mampu menjadi punca seseorang ke neraka jika tidak berhati-hati mengawalnya.

Sungguhpun begitu, gelaran “makcik bawang” seolah-olah sudah sebati dan diberi penghargaan dalam kalangan netizen apabila mereka sering bercerita akan sesuatu isu atau perkara di sosial media bagaikan tangan khusyuk mengupas bawang dan mulut pula tidak berhenti bergosip bermacam-macam ragam cerita.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HARIS ISMAIL (@hrisbismail)


Mengetahui hal itu, pendakwah bebas PU Harris atau lebih dekat dengan panggilan PU Riz tampil memberi peringatan kepada umum mengenai bah4na akib4t mulut dan lidah yang menjadikan anggota paling banyak mengheret seseorang itu ke ner4ka jah4nam.

Memuat naik beberapa tangkapan skrin ciapan Twitter di Instagram miliknya, PU Riz memberi perkongsian mengenai kesan pertuturan dan penulisan yang tidak baik kepada ibu-bapa masyarakat mahupun negara.

Perkongsian nasihat yang dibuat itu sememangnya benar-benar belaka kerana menurut ahli ulama, lapan dos4 berpunca daripada mulut adalah menerusi mungk1r janji, dust4, mengvmpat, mengh1na, mel4knat, memuji diri sendiri, banyak berbicara atau bert3ngkar dan mendoakan yang bvruk sesama makhluk.

Seperti yang sudah sedia maklum, nama PU Riz dan isterinya iaitu pengacara dan usahawan terkenal, Noor Neelofa bagaikan sukar untuk tidak terpalit dengan tohm0han dan dkwaan kontr0versi berikutan beberapa kes yang tul4r di media sos1al.

Walau bagaimanapun, inisiatif yang diambil untuk memperingati sesama masyarakat untuk sentiasa menjaga diri dan lidah itu meraih pujian pengikutnya kerana mengetahui bahawa ‘keseronokan’ bercakap-cakap perihal orang itu dilihat seperti tiada penghujungnya.

Betul tu apa yang dinasihatkan oleh PU Riz, semoga kita semua sentiasa terhindar daripada melakukan dosa yang sedemikian dan masih belum terlambat untuk berhenti menggunakan anggota badan yang diberi pinjaman ini ke jalan yang tidak diredhai.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kami
Sumber : https://www.motifviral.dnqj.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *