Hiburan

Tun M cadang nama sendiri ketuai negara ketika menghadap Agong, sekali Najib Razak tampil dgn kata-kata padv

Ahli Parlimen Tanjung Malim, Chang Lih Kang menyoal hasrat bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad yang dikatakan masih berminat mentadbir negara, sedangkan dia melepaskan jawatan sebelum ini.

“Kalau Tun Mahathir masih berminat mentadbir negara, kenapa dia letak jawatan sebagai perdana menteri pada 24hb Feb 2020? #TakFaham,” ciapnya di Twitter, malam ini.

Terdahulu bekas Mahathir mendedahkan dia mencadangkan penubuhan kerajaan ala Majlis Gerakan Negara (Mageran) pada tahun 1969 semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong.

“Agong tidak kata tidak, tetapi titah baginda, cadangan pembentukan Mageran harus datang daripada pihak kerajaan.

“Tetapi saya ragu kerajaan akan cadangkan perkara ini,” kata Mahathir dalam sidang media atas talian hari ini.

Katanya, isu siapa akan mengetuai Mageran tidak dibincangkan tetapi dia ada menawarkan bantuan jika dikehendaki kerajaan.

Untuk rekod Mahathir meletakkan jawatan pada 24 Feb tahun lalu selepas Bersatu bertindak meninggalkan Pakatan Harapan (PH).

Presiden Umno, Mohamad Sabu pada ciapan di Twitternya pula berkata perjuangan pembangk4ng kini untuk menamatkan darur4t yang terbukti gag4l menangani Cov1d-19.

Najib: ‘Letak dalam kandang lembu’

“Perjuangan kita adalah untuk menamatkan darur4t yang terbukti gag4l menangani Cov1d-19 dan merosakkan sistem demokrasi.

“Kenapa perlu kepada darur4t 2 (Mageran),” ciap bekas menteri pertahanan era PH.

Sementara itu, bekas perdana menteri Najib Razak secara sin1s di Facebooknya mengimbau tindakan Mahathir dalam menangani pandem1k C0v1d-19.

Katanya, Najib menyarankan kerajaan perlu menyekat pelawat dari China serta-merta untuk elak Cov1d menular ke Malaysia.

“Jawapan PM4/7/7i dan bakal PM9i (dicadang sendiri): Tak perlu sekat sebab keadaan Cov1d di Malaysia belum kritik4l.

“Tak boleh kuarantin juga sebab nak letak mereka kat mana?

“Letak dalam kandang lembu,” tulis Najib dalam satu hantaran di Facebooknya.

Semalam, Mahathir mendedahkan dia mencadangkan penubuhan kerajaan ala Mageran semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Katanya, isu siapa akan mengetuai Mageran tidak dibincangkan tetapi ahli parlimen Langkawi itu menawarkan bantuan jika dikehendaki kerajaan.

‘Semak fakta kenapa Dr M letak jawatan’

Peguam Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) Rafique Rashid Ali berkata Ahli Parlimen daripada PKR, Chang Lih Kang perlu semak semula fakta dan bersikap jujur berhubung tindakan Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan sebagai perdana menteri pada tahun lalu.

Rafique membangkitkan bagaimana Langkah Sheraton pada Februari 2020 menyebabkan kerusi Parlimen yang dimiliki PH berkurang daripada 140 kepada 108.

Dia berkata berdasarkan Perkara 43(2) dan Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan. Perkara 43(2) menyebut Yang di-Pertuan Agong perlu melantik perdana menteri di kalangan ahli Dewan Rakyat yang pada hematnya mendapat kepercayaan majoriti.

Perkara 43(4) pula menyatakan jika perdana menteri tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti, dia hendaklah eletakkan jawatan kecuali – di atas permintaannya – Parlimen dibubarkan oleh Agong.

“Jadi Tun (bertindak dengan) betul dari segi undang-undang dan perlembagaan dalam peletakan jawatannya.

“Mengapa (perlu) meletakkan negara untuk melalui pilihan raya apabila kesilapan yang sebenar terletak kepada ahli-ahli parlimen tersebut dan dari PKR juga – iaitu mereka yang berpihak kepada (bekas timbalan presiden PKR) Azmin (Ali), yang mana seteru dengan (Presiden PKR) Anwar (Ibrahim).

“Jadi tolong dapatkan fakta yang betul dan bersikap jujur,” tegvr Rafique kepada naib presiden PKR itu.

Semalam, Mahathir mendedahkan dia mencadangkan penubuhan kerajaan ala Majlis Gerakan Negara (Mageran) pada tahun 1969 semasa menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Katanya, isu siapa akan mengetuai Mageran tidak dibincangkan tetapi ahli parlimen Langkawi itu menawarkan bantuan jika dikehendaki kerajaan.

Susulan itu, Chang menerusi ciapan di Twitter mempersoalkan kenyataan itu dengan mend4kwa Mahathir masih berhasrat mentadbir negara.

“Kalau Tun Mahathir masih berminat mentadbir negara, kenapa dia letak jawatan sebagai perdana menteri pada 24hb Feb 2020?” soalnya.

Untuk rekod Mahathir meletakkan jawatan pada 24 Feb tahun lalu selepas Bersatu bertindak keluar daripada PH.

Rafique berkata lagi, Chang seperti tidak memahami peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan berhubung peletakan jawatan perdana menteri.

Dia juga meningatkan keputusan Majlis Presiden PH pada masa itu yang menurutnya memberi sokongan agar Mahathir kekal sebagai PM.

“Kemudian Langkah Sheraton berlaku, disebabkan oleh 10 ahli parlimen PKR yang diketuai oleh Azmin. Sudah tentu Muhyiddin juga terlibat dengan membawa Bersatu keluar dari gabungan PH,” katanya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : news.allmhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *