Hiburan

“Keadilan Yang Tak Boleh Ditangguh” -lni Antara Hukvman Yang Boleh Dikenakan Terhadap Safiey Ilias

Baru-baru ini, pihak polis telah mengesahkan usahawan sensasi, Safiey Ilias sudah ditahan di sekitar daerah Kajang pada petang Khamis.

Safiey Dan Rakan Dit4han Rem4n Tiga Hariย 

Rakannya yang dikenali sebagai sebagai Pipi Natasha turut dit4han berikutan bagi membantu si4satan berhubung Video Live di Instagram (IG Live) yang dikatakan telah membuat komunikasi luc4h dan amang s3ksual dengan kanak-kanak di bwh umr pada lewat tengah malam. Difahamkan, kes disiasat di bawah Seksyen 12 (1) Akta Kesalahan S3ksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Antara Hvkuman Menanti Sekiranya Disabitkan Bers4lah

Dalam perkembangan berkaitan, perkongsian yang dibuat oleh aktivis menarik perhatian ramai apabila dia berkongsi antara hvkuman yang bakal dihadapi oleh pemilik produk kosmetik itu sekiranya didapati bersalah. Antara hukvman tersebut termasuklah dipenj4ra selama tempoh tidak lebih 10 tahun atau dend4 tidak lebih RM20,000 atau kedua-duanya sekali.

โ€œSaya senaraikan dahulu antara tvduhan yang boleh dikenakan beserta hvkuman yang bakal dijatuhkan di bawah Akta 792 sekiranya orang kena tudvh (OKT) tersebut didapati bersal4h.

๐๐ž๐ซ๐ค๐จ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐ค๐š๐ฌ๐ข ๐ฌ๐ž๐œ๐š๐ซ๐š ๐ฌ3๐ค๐ฌ๐ฎ๐š๐ฅ ๐๐ž๐ง๐ ๐š๐ง ๐ค๐š๐ง๐š๐ค-๐ค๐š๐ง๐š๐ค. (๐’3๐ฑ๐ฎ๐š๐ฅ ๐œ๐จ๐ฆ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ข๐œ๐š๐ญ๐ข๐จ๐ง)

Seksyen 11(1) : Mana-mana orang yang berkomunikasi secara s3ksual dengan seseorang kanak-kanak atau mengalakkan seseorang kanak-kanak berkomunikasi secara s3ksual (melalui apa-apa cara) apabila disabit, boleh dihukvm penj4ra selama tempoh tidak lebih 3 tahun.

๐๐ž๐ง๐ 4๐ง๐ญ๐ฎ๐ง๐š๐ง ๐Š๐š๐ง๐š๐ค-๐Š๐š๐ง๐š๐ค (๐‚๐ก๐ข๐ฅ๐ ๐†๐ซ00๐ฆ๐ข๐ง๐ )

Seksyen 12(1) : Mana-mana orang yang berkomunikasi melalui apa-apa cara dengan seseorang kanak-kanak dengan niat untuk kesalahan di bawah antara lain, Seksyen 14 atau 15 apabila disabitkan, dihvkum pemenj4raan selama tempoh tidak lebih 5 tahun dan boleh dikenakan seb4tan.

๐€๐ฆ๐š๐ง๐  ๐ฌ3๐ค๐ฌ๐ฎ๐š๐ฅ ๐Ÿ๐ข๐ณ๐ข๐ค๐š๐ฅ ๐š๐ญ๐š๐ฌ ๐ค๐š๐ง๐š๐ค-๐ค๐š๐ง๐š๐ค (๐๐ก๐ฒ๐ฌ๐ข๐œ๐š๐ฅ ๐ฌ3๐ฑ๐ฎ๐š๐ฅ ๐ก๐š๐ซ4๐ฌ๐ฌ๐ฆ๐ž๐ง๐ญ)

Seksyen 14(c) : Mana-mana orang, yang bagi maksud s3ksual membuatkan seseorang kanak-kanak menyentuh mana-mana bahagian badan kanak-kanak itu sendiri, melakukan kesalahan dan jika disabitkan boleh dihvkum penj4ra selama tempoh tidak lebih 20 tahun dan boleh dikenakan seb4tan.

๐€๐ฆ๐š๐ง๐  ๐ฌ3๐ค๐ฌ๐ฎ๐š๐ฅ ๐›๐ฎ๐ค๐š๐ง ๐Ÿ๐ข๐ณ๐ข๐ค๐š๐ฅ ๐š๐ญ๐š๐ฌ ๐ค๐š๐ง๐š๐ค-๐ค๐š๐ง๐š๐ค (๐๐จ๐ง-๐ฉ๐ก๐ฒ๐ฌ๐ข๐œ๐š๐ฅ ๐ฌ3๐ฑ๐ฎ๐š๐ฅ ๐ก๐š๐ซ4๐ฌ๐ฌ๐ฆ๐ž๐ง๐ญ)

Mana-mana orang yang;

Seksyen 15(a)(i) : bagi maksud s3ksual, mengatakan apa-apa atau buat bunyi/gerak isyarat atau mana-mana bahagian badannya dilihat oleh seseorang kanak-kanak;

Seksyen 15(c) : melakukan aktiviti yang bersifat s3ksual di hadapan seseorang kanak-kanak;

Seksyen 15(e) : menyebabkan seseorang kanak-kanak memerhati atau mendengar apa-apa gambaran sama ada dalam bentuk visual/audio mengenai orang itu atau orang lain yang melakukan aktiviti bersifat s3ksual, atau

Seksyen 15(f) : membuatkan seseorang kanak-kanak melakukan aktiviti bersifat s3ksual,

Boleh, apabila disabitkan, dipenj4ra selama tempoh tidak lebih 10 tahun atau denda tidak lebih RM20,000 atau kedua-duanyaโ€ kongsinya di laman Facebook


Terdahulu, satu rakaman video tular di media sosial yang melihatkan Safiey dan Pipi bersiaran langsung menerusi platform Instagram Live yang turut disertai oleh dua kanak-kanak lelaki dipercayai berusia 14 dan 15 tahun.Orang ramai mengec4m video tersebut berikutan tindakan dua individu tersebut disifatkan sebagai melamp4u dan biad4p apabila berkelakuan tidak sopan termasuk membincangkan isu s3ksual bersama kanak-kanak.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : muraimy

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *