Hiburan

Man Rajalawak Umum Berhenti Beri Bantuan Kepada Yang Memerlukan. Dia Jelaskan Sebab Kenapa

PELAWAK Man Raja Lawak berasa sedih apabila terpaksa menghentikan bantuan kepada individu yang terjejas akibat pandamik C.ovid-19 berikutan wang simpanannya yang semakin susut.

Man atau nama sebenarnya Abd Rahman Kasim, 44, berkata, dia tidak dapat meneruskan bantuan kerana perlu bersiap sedia bagi meneruskan kehidupannya sendiri dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masih berterusan.

“Buat masa sekarang ni saya hentikan untuk memberi bantuan tapi bukan sebab tak cukup simpanan.

“Saya pun sekarang ni kena bersedia sebab dengar khabar PKP akan diteruskan tambahan sekarang tak ada program dan saya sendiri bergantung dengan simpanan. Saya pun takda job dah lama, tapi saya usaha selagi boleh.

“Saya ni pun bernasib baik sebab saya pandai simpan, tak berjoli dan tak h.isap rokok jadi ada la simpanan saya beringat sebelum jatuh,” katanya kepada mStar pada Rabu

Sebelum ini, pada PKP tahun lalu, Man berkongsi wang kemenangan ketika menjuarai pertandingan Maharaja Lawak Mega (MLM) 2019 berjumlah RM50,000 kepada rakyat Malaysia yang berdepan kesempitan hidup ketika pandemik C.ovid-19.

“Sebelum ni yang PKP lalu saya bantu sebab time kebetulan saya menang Maharaja Lawak Mega jadi saya guna duit tu untuk bantu orang.

“Saya guna duit simpanan saya sendiri dan tak ada minta dengan siapa-siapa untuk menghulur bantuan.

“Buat masa sekarang ni secara kasar dalam RM8,000 hingga RM9,000 saya dah keluarkan untuk bantu mereka yang memerlukan,” ujarnya.

Sementara itu, Man berkata, setiap hari dia menerima mesej di Instagram yang memohon bantuan, malah katanya, ada juga yang cuba mengambil kesempatan terhadap niat baiknya itu.

Tambah Man, dia kini memilih golongan yang betul-betul memerlukan dan ahli keluarga yang kesempitan terlebih dahulu.

“Sekarang ni boleh dikatakan hari-hari orang DM (mesej langsung). Saya sudah minta maaf bantuan dah tutup tapi ada juga yang masih memaksa.

“Kita nak bagi ni kadang-kadang kena pilih takut ada orang yang ambil kesempatan dan bagi orang yang sama. Buat masa ini saya kena dahulukan keluarga, jiran, adik-beradik dulu. Selagi saya ada duit simpanan saya akan tolonglah,” ujarnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!
Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kami
Sumber : MSTAR ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *