Hiburan

C0VlD: Ramai PersoaI Sejauh Mana Kejayaan Kerajaan, SekaIi Annuar Cakap Soalan lni Boleh Naikkan D4rah

Sejauh manakah kejayaan kerajaan dalam mengawal wabak Covid-19, soal moderator program bual bicara dalam talian kepada Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa.

“Nampaknya soalan yang boleh menaikkan suhu dan naikkan darah.

“Sebab di luar sana saya lihat banyak juga komen-komen kerajaan gagal dan khususnya gagal menangani Covid-19,” jawab Annuar dalam forum anjuran Harakah Daily malam tadi.

Menurut Annuar antara petunjuk kerajaan berjaya mengawal pandemik adalah apabila orang ramai sudah tidak lagi takut terhadap Covid-19.

“Bila orang tidak takut ertinya bagi sesetangah orang ini tidak wabak. Larang pun dia buat, jangan rentas sempadan dia buat, dia tidak takut.

“Sampai kita terpaksa menggunakan kuasa-kuasa kepolisan.

“Sepatutnya bila wabak masing-masing orang akan pertahan diri sendiri.

“Pada saya itu adalah indication bahawasanya kita berjaya mengawal wabak sehingga dia tidak dianggap wabak oleh sesetengah orang…

“Itu tanda kejayaan,” kata Annuar.

RM100 satu suntikan vaksin

Ahli parlimen Ketereh itu juga membangkitkan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan sebagai petunjuk kejayaan kerajaan dalam mengawal pandemik.

“Bagaimana nak kata kita gagal? Dalam keadaan sekarang tiap-tiap empat hari sejuta rakyat diberi suntikan percuma.

“Setiap empat hari, berapa negara yang buat begitu?

Pemvaksinan melalui program trak vaksin bergerak di Kuala Lumpur.

“Kiralah RM100 satu suntikan. Berapa banyak kita boleh berbelanja. Adakah itu tanda kita gagal,” jelasnya.

Menjawab lanjut soalan moderator forum Harakah Daily itu, Annuar yang juga ahli parlimen Ketereh meminta orang ramai membandingkan keadaan di Malaysia dengan negara lain, khususnya negara yang lebih maju teknologi dan sains perubatannya.

Memetik beberapa contoh, dia berkata Amerika Syarikat setakat ini telah mencatatkan hampir 35 juta kes positif termasuk 615,232 kematian, manakala United Kingdom mencatat lebih 4.5 juta kes dengan 127,000 kematian.

Ini, menurut Annuar, merupakan satu lagi petunjuk prestasi Malaysia yang baik berbanding negara-negara lain.

“Kalau tanya Malaysia berjaya atau tak, kita patut bersyukur ke hadrat Allah Taala.

“Kita tidak nafikan ancaman besar (wabak terhadap) negara kita, tetapi secara relatif kita sudah cukup berjaya,” katanya.

Untuk rekod, penduduk Malaysia pada 2020 dianggarkan berjumlah 32.69 juta orang, menurut Jabatan Perangkaan.

Sementara itu, AS memiliki populasi seramai 331 juta orang, manakala UK 67.8 juta orang, menurut data PBB untuk 2020.

KJ: PM bakal umum satu lagi bantuan besar ekonomi

Kerajaan akan segera memberikan satu lagi pakej bantuan ekonomi lagi, menurut Menteri Penyelaras Vaksin Covid-19, Khairy Jamaluddin.

Bercakap pada webinar petang ini, Khairy memaklumkan inisiatif untuk menangani dampak Covid-19 itu akan diumumkan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

“Saya yakin perdana menteri akan segera membuat pengumuman, mengenai pakej bantuan ekonomi yang besar.

“(Tetapi) saya tidak mahu mendahului dengan membuat pengumuman lebih awal,” kata Khairy semasa sesi libat urus dalam talian bersama Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) sempena mesyuarat agung tahunannya yang ke-45.

Menteri sains dan teknologi itu menjawab soalan anggota dewan berkenaan yang ingin tahu apakah kerajaan mempunyai rancangan untuk membantu pemain industri yang terjejas teruk oleh kemerosotan ekonomi akibat wabak Covid-19.

Menurut N Gobalakrishnan, yang juga Presiden Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Malaysia (MAICCI), ramai majikan sudah sampai ke tahap mereka tidak lagi mampu membayar gaji pekerja.

“Apa tindakan selanjutnya oleh kerajaan yang boleh dikategorikan untuk membantu pemain industri?

“Kami sedang melalui zaman merudum,” katanya.

Bantuan baru itu akan menjadi pakej rangsangan ekonomi yang kelapan diperkenalkan oleh Putrajaya sejak Februari 2020, dengan suntikan dana fiskal langsung sebanyak RM77.6 bilion setakat ini (0.5 peratus daripada KDNK).

Pakej rangsangan terakhir – dikenali sebagai Pemerkasa Plus dan diumumkan pada 31 Mei – melibatkan suntikan fiskal langsung sebanyak RM5 bilion.

Bank Dunia telah mengubah unjuran pertumbuhan KDNK Malaysia untuk tahun ini kepada 4.5 peratus, jauh lebih rendah daripada unjuran Bank Negara sebanyak 6 peratus hingga 7.5 peratus.

Bank Dunia telah memberi amaran pemulihan ekonomi Malaysia bergantung pada dasar untuk mempromosikan bantuan segera dan program sokongan yang jelas, mudah diakses dan disasarkan untuk membolehkan syarikat mengekalkan kecairan mudah tunainya.

Antara lain, Bank Dunia mengesyorkan penambahan subsidi gaji, menjadikan protokol Covid-19 lebih dapat diramalkan serta mempercepat kelulusan dan pengeluaran pinjaman.

Bank Dunia berkata dalam jangka panjang, Malaysia juga perlu menjalani reformasi struktur mendalam untuk pemulihan ekonomi pasca pandemik yang diterajui pihak swasta.

Pun begitu, kata Bank Dunia banyak perniagaan kecil dan sederhana yang ditinjau menghadapi masalah aliran tunai dan akses pembiayaan ketika zaman susah ini.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: malaysiakini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *