Hiburan

Ismail Sabri Ded4h Satu Berita Baik Tentang Apa Yang Bakal Berlaku Di ‘Pelan Pemulihan Negara’ Fasa 3

Orang ramai dibenarkan untuk makan di kedai dan merent4s daerah ketika fasa 3 Pelan PemuIihan Negara (PPN) akan datang, kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Katanya dalam kenyataan rasmi kementerian, semua aktiviti ekonomi adalah dibenarkan beroperasi kecuali aktiviti yang ber1siko tinggi seperti spa, pub dan kelab malam.

“Pergerakan rent4s daerah dibenarkan sepanjang fasa 3 manakala pergerakan rent4s negeri masih tidak dibenarkan.

Dine-in di restoran dibenarkan terhad kepada 2 orang satu meja dengan mematuhi penj4rakan fizikal,” ujarnya.

Sementara itu, kapasiti pengangkutan e-hailing serta kenderaan persendirian ditingkatkan kepada tiga orang termasuk pemandu.

“Pasar-pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu juga dibenarkan ber0perasi mengikut S0P semasa.”

Pembukaan institut pendidikan pula tertakluk kepada takwim Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) serta Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan penilaian r1siko Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tambahnya.

Bagaimanapun, aktiviti-aktiviti sosial masih tidak dibenarkan ketika fasa berkenaan dan hanya 10 tetamu atau pelawat dibolehkan ke sesebuah kediaman pada satu-satu masa.

TERDAHULU, Kedai makan dan restoran dibenar ber0perasi bermula jam 6 pagi sehingga 10 malam berkuatkuasa esok, menurut Ismail Sabri memetik ciapan di laman Twitter Bernama sebentar tadi.

Dalam perkembangan yang sama, Menteri Kanan (Keselamatan), Dato’ Sri Ismail Sabri turut memaklumkan Fasa Pertama K4walan Pergerakan dalam Pelan PemuIihan Negara (PPN) kekali hingga tiga ind1kator nilai ambang utama dicapai.

Memetik ciapan Bernama TV, keputusan itu diambil setelah mengambil kira r4yuan dan pandangan pengusaha kedai makan dan sidang mesyuarat bersetuju untuk menukar waktu 0perasi premis yang menjual makanan bermula 28 Jun 2021 (esok)

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: https://petuadanresepibonda.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *