Hiburan

Ismail Sabri Rupanya Baca Lu4han Suami Isteri Yang Jarak Jauh Di Facebook.

Pengecualian khas bakal diberikan kepada pasangan jarak jauh hanya dalam k3s kecem.asan dan keperluan khas yang masih tertakluk dengan kelulusan pihak p0lis.

Menteri Kanan (k3selamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, mereka tetap tidak boleh merentas daerah atau negeri tanpa sebarang alasan kukuh seperti individu yang lain.

“Lima negeri yang akan beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai Isnin ini tetap juga masih tidak dibolehkan lagi untuk pergerakan merentas daerah atau negeri,” tegasnya dalam sidang akhbar khas mengenai perkembangan semasa PPN dengan Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, di sini hari ini.

Tiga negeri terbabit terletak di Wilayah Pantai Timur Semenanjung iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang, manakala dua lagi pula di Wilayah Utara Semenanjung iaitu Perak dan Perlis.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, pengecualian pergerakan setakat ini hanya dibenarkan untuk kemudahan guru sekolah dan para pelajar kelas peperiksaan awam di seluruh negara.

“Saya sendiri ada terima rayuan melalui akaun media sosial daripada pasangan jarak jauh dan kerajaan bersetuju cuma k3s tertentu seperti isteri bers4lin atau keperluan bayi,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut memaklumkan kebenaran operasi firma guaman susulan sesi pembukaan mahk4mah mulai Isnin ini yang memerlukan pelbagai urusan dokumentasi berbeza.

Majlis k3selamatan Negara (MKN) bersetuju untuk firma guaman dibenarkan menjalankan aktiviti seperti biasa kerana melibatkan beberapa jabatan kerajaan dan prosiding mahk4mah.

Ini ujar beliau, termasuk pendokumentasian banyak fail berbeza dari pejabat tanah, institusi perbankan dan aneka agensi lain yang memerlukan pihak peguam sendiri kena bergerak.

Selain itu, kerajaan memvtuskan perbicaraan mahk4mah jen4y4h termasuk di kawasan yang masih lagi dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) turut dibenarkan.

Ia susulan permohonan Ketua Pendaftar Mahk4mah Persekutuan yang memaklumkan jika k3s-k3s perbicaraan ditunda, ini akan menyebabkan k3sesakan tah4nan di lok4p dan penj4ra.

Justeru kata Ismail Sabri, jika mahk4mah masih ditutup, keadaan itu dibimbangi boleh berlaku jangk1t4n cov1d-19 sebagaimana pernah terjadi semasa Perintah Kawalan Pergerakan 1.0.

“Bagaimanapun, prosedur operasi standard (SOP) yang terperinci akan diumumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) dalam masa terdekat,” jelasnya.

Semalam, beliau mengumumkan kebenaran operasi pejabat pesuruhjaya sumpah, namun prosiding mahkamah sivil dan tribunal tuntutan pula hanya dibolehkan dibuat secara maya

Sumber:Utusan Online

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : DNQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *