Semasa

‘Tak da sebesar zarah saya riak’Ada Cerita Sebenar DS Vida Tarik Blk Bantuan Pd Nenek Ini

” Habis takkan mereka nak duduk saja?

Kata kata Datuk Seri Vida ini seakan memakan diri sendiri bila ada di kalangan netizen yang tak berpuas hati kerana keadaan sekarang ramai yang susah dan bagi sesetengah mereka menganggap DS Vida tidak faham kesusahan orang.

Sejak beberapa hari lalu usahawan kosmetik terkenal, Datuk Seri Dr Hasmiza Othman atau Datuk Seri Vida mendapat krit1kan ramai selepas dikatakan tidak sen-sitif dengan isu kibar bndera putih.

DS Vida dikatakan menganggap mereka yang mngangkat bendera putih ini kurang berusaha dan ma.Ias mencari pendapatan ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

” Pada saya, mereka kena buat kerja seperti mula berniaga walaupun tanpa modal. Jangan hanya mengharapkan bntuan. Ikutkan ada juga orang yang susah tapi dia tak angkat bendera putih.

” Pandangan saya ialah dari sudut orang berniaga di mana mereka yang diberhentikan kerja pasti ada duit. Mengapa tak ambil sedikit untuk buat modal berniaga?” katanya.

Meskipun begeitu, Vida dalam masa sama tetap menunjukkan keprihatinan beliau dengan menghulurkan bntuan kepada mereka yang memerlukan.

Menerusi perkongsian di Instagram, Vida dilihat melakukan kerja kebajikan dengan memberi sumbangan berbentuk makanan di sekitar Ipoh.

” Alhamdulillah trip harini untuk yang betul-betul memerlukan di sekitar kawasan Ipoh, Perak.

” Saya pun dah lupa ini trip ke berapa dah sebelum ni saya hanya hantar team saya sahaja. Rezeki dari Allah kepada saya, saya agih agihkan. InsyaaAllah..” tulis Vida.

Telah Ambil balik bntuan, disebabkan ini

Bagaimanapun menerusi perkongsian terbaru, DS Vida memberitahu beliau terpaksa menarik balik bntuan yang diberikan kepada sebuah keluarga yang terdiri dari seorang nenek tua dan anaknya yang OKU.

seorang nenek tua dan anaknya yang OKU yang dulunya dpt bantuan dr DS Vida

Tambahan dari beliau ini kerana bntuan yang diberikan sebelum ini adalah bahan-bahan makanan mentah, sedangkan mereka berdua pula tidak mampu untuk memasak sendiri dan juga tiada kemudahan untuk memasak.

Dalam masa sama, sudah ada individu yang menjaga makan pakai mereka setiap hari.

Justeru untuk mengelakkan hal yang tidak diingini berlaku, DS Vida terpaksa menarik balik bntuan yang diberikan.

Bukan bermaksud DS Vida ambil balik bntuan itu dan dibawa balik ke rumah untuk diberi kepada Cik B, sebaliknya ia akan diagihkan kepada individu lain yang memerlukan.

Tambah DS Vida lagi, dia juga akan menawarkan bntuan dari segi khidmat masyarakat di mana akan mencari rumah kebajikan yang boleh menerima keluarga terbabit supaya persekitaran yang didiami lebih selesa.

Manakala menjengah ke ruangan komen, ramai yang memuji tindakan DSV, namun masih ada yang meninggalkan komen2 negatif.

DS Vida tarik balik bantuan

Sebenarnya Tiada niat nak mnunjuk-nnjuk

Ahli perniagaan yang berasal dari Kelantan itu turut menjelaskan bahawa dia tiada langsung niat untuk menunjuk-nunjuk.

” Tak ada sebesar zarah pun saya nak meriak, menunjuk, meninggi diri dengan apa yang dikurniakan oleh Allah SWT.

” Saya tak nafikan ramai yg benar-benar mend3rita. Tapi ramai juga yang mengambik kesempatan…ada pulak yang memp0Itikkannya… malah ada yang sengaja membuat prov0-kasi dan up diri sendiri.

” Saya ni lebih suka melihat mereka yg berusaha…Jual depan rumah, Tepi jalan cari samah serial. Saya suka membantu golongan yang macam ni…yang berusaha sendiri tanpa mengharapkan bntuan…

” Saya suka meronda cari mereka yang begini dan bantu mereka dengan membeli supaya mereka lagi bersemangat..” tulis beliau.

Sementara itu, DS Vida tidak akan membuat permohonan maaf berhubung video dalam aplikasi TikTok di mana dia dikatakan tidak sensitif dengan isu kibar bendera putih.

DS Vida ketika dihubungi berkata, tiada keperluan untuk dia meminta maaf kerana dia tidak bermaksud untuk menghalang bntuan untuk mereka yang memerlukan.

” Saya nak minta maaf untuk apa? Netizen sebenarnya banyak buat tafsiran sendiri. Banyak komen-komen yang menghent4m saya.

” Ada yang kata saya kaya tapi r1ak tak nak tolong orang dan macam-macam lagi.

” Maksud saya, kita boleh beri bntuan kepada mereka ini. Namun, dalam masa sama mereka kenalah buat sesuatu daripada menghrap bntuan semata-mata,” katanya

Sumber:IG Vida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *