Semasa

‘Saya tahu ada pihak cuba kaitkan sy’ Najib bersuara bila dikatakan ada kaitan Dgn JusticeforBe1la

Baru baru ini Orang ramai dilihat bersimpati dengan nasib menimpa seorang anak penghidap sindr0m down yang disyaki dider4.

Remaja perempuan berusia 13 tahun itu dijadikan sebagai anak angkat oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di ibu negara.

Tanda pagar #JvsticeForBella kini sohor di Twitter dengan lebih 31,000 ciapan.

Difahamkan, dia yang didapati positif Cvid-19 dijaga dengan baik di Rumah Sinar Harapan Tengku Ampuan Najihah sejak berusia 7 tahun.

Namun begitu, gambar Najib Razak pernah memberi anugerah kepada Siti Bainun pada 2016 kembali tvlar.

Berikut penjelasan Najib apabial ada beberapa pihak cuba mengaitkan beliau dengan kes Bella

“Saya tahu pihak sebelah sana sudah mula cuba kaitkan saya dengan #JusticeForBella sebab saya pernah hadir dalam sebuah majlis yang dianjur Puteri UMNO 5 tahun dahulu pada tahun 2016 di mana Siti Bainun, diberi Anugerah Khas PERGERAKAN PUTERI UMNO MALAYSIA 2016.”

“Seperti kenyataan Ketua Puteri UM NO tahun 2021, setiap kes pendera4n mesti disiasat dengan teliti oleh pihak berkuasa, dan si pelaku mesti diheret ke muka pengadilan, tidak ada siapa yang kebal dari dikenakan tindakan undang-undang.”

“Sejak 3 hari lalu, saya juga mengikut rapat kes adik Bella dan saya amat bersimpati pada adik Bella.”

“Namun, bukan saya yang pilih penerima anugerah tersebut pada tahun 2016 dan secara peribadi, saya kurang berkenalan dengan Siti Bainun.”

“Sebab itu, ianya lebih elok untuk kamu bertanya terus kepada Ketua Puteri UMNO tahun 2016 yang sudah lompat ke PPBM.”

“Dia dah mengaku di sini: https://www.facebook.com/emysamsudin/posts/10226591057907362

 

Posting tahun 2016 saya:

https://www.facebook.com/…/a.2947…/10153966899610952/…

“Tahniah Siti Bainun, penerima Anugerah Khas PERGERAKAN PUTERI UMNO MALAYSIA 2016. Saya baca biodata beliau, sejak umur 17 tahun dah aktif dalam program sukarelawan.”

“Kalau ada tempat yang perlukan bantuan, beliaulah yang pertama ke sana, tak kira sama ada di Chow Kit mahupun Lahad Datu hinggalah ke Filipina dan Kemboja.”

Tahniah juga penerima-penerima Anugerah Ikon Wanita Muda lain, Fatin Nurfatehah pemanah ulung, Nurul Elfira Roy penggiat seni muda berjaya, Norerama bawa perubahan dalam bidang penyelidikan dan inovasi, Sofia Ahmad usahawan yang bermula daripada online kini berjaya serata negara dan Asia”

 

Sudah dua minggu laporan polis dibuat, siapa der.a Bella?

Namun, menurut Akhi Fairuz, tahun lepas Bella dibawa ke Mahkamah Kanak-kanak untuk disambung perintah penjagaan di rumah berkenaan.

“Ketika itulah beliau (Bella) bertemu dengan Siti Bainun, pengasas Rumah Bonda. Lalu, Siti Bainun minta hakim bagi peluang kepada beliau untuk jaga Bella. Permohonannya diluluskan,” ujarnya.

Kemunculan tanda pagar #JusticeForBella, jelasnya, susulan perkongsian menyayat hati oleh Mona Din di Facebook berkenaan keadaan Bella bermula 6 Julai lalu.

“Wajah yang penuh keceriaan akhirnya berubah menjadi kemurungan, trauma, keliru serta takut.

“Badannya penuh dengan kesan parut, tangan kanan dan kiri punyai luka serta kudis yang besar. Apa yang telah berlaku?

“Bella dipercayai telah dider4! Siapa yang mender4 beliau? Masih dalam siasatan pihak polis. Laporan polis telah dibuat pada 24 Jun yang lepas,” katanya.

Untuk rekod, keadaan Bella dengan kedua-dua belah tangannya dipenuhi bekas luka yang teruk dan kudis terbongkar apabila pemilik, petugas dan beberapa penghuni rumah kebajikan dihuni Bella telah dijangkiti wab4k C0vid-19.

Senarai nama penghuni di rumah kebajikan itu kemudiannya diserahkan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk tindakan lanjut tetapi nama Bella tidak dimasukkan ke dalam senarai.

Siasatan dari pihakpolis

Mengulas lanjut, Akhi Fairuz berkata difahamkan Siti Bainun telah ditahan oleh pihak polis pada 6 Julai lalu.

Walau bagaimanapun, segala hasil siasatan polis tidak diketahui selepas hampir tiga minggu laporan polis dibuat.

“Penasihat Rumah Bonda adalah Tuan Syed Azmi sendiri. Siti Bainun pula adalah pengasas rumah berkenaan.

“Maka, tidak pelik netizen berpusu-pusu menziarahi Facebook Syed Azmi bertanya pelbagai soalan yang berkaitan.

“Menurut Syed Azmi, Bella tidak tinggal di Rumah Bonda, tetapi tinggal di kondo Siti Bainun.

“Namun, siaran langsung Wanita Hari ini, 31 Julai lalu, jelas-jelas terlihat wajah Bella yang ketika itu berbaju oren berada di Rumah Bonda.

“Dan faktanya adalah sejak Julai 2020 hingga Oktober 2020, Bella menetap di Rumah Bonda, rumah yang menempatkan remaja hamil luar nikah yang kemudiannya disahkan Kementerian Pembangunan Wanita tidak berdaftar,” katanya.

Jelas Akhi Fairuz lagi, Bella kemudiannya berpindah ke kondominium Siti Bainun di Wangsa Maju sehingga remaja OKU itu ditemui dalam keadaan menyedihkan pada 23 Jun lalu.

“Siti Bainun juga menjaga enam lagi kanak-kanak yang lain, dengan dua orang sama seperti Bella, kanak-kanak OKU.

“Bayangkan, jaga anak angkat di rumah sendiri disamping menjaga para remaja di Rumah Bonda.

“Macam mana nak urus tu? Lagi pula beliau bujang. Macam mana boleh dapat kelulusan untuk jaga?” soalnya.

Kes menimpa Bella ini kemudiannya menarik perhatian orang ramai termasuk pempengaruh atau ‘influencer’, antaranya Cikgu Mohd Fadli Salleh yang menyerahkan kepercayaan kepada siasatan polis.

Rata-rata warganet menganggap terlalu banyak keraguan dalam kes penganiayaan terhadap remaja OKU itu.

“Kami menaruh sepenuh kepercayaan kepada pihak polis dalam isu ini!

“Saya ada juga terbaca komen, katanya Bella terkena air panas. Takkanlah terkena air panas sampai jadi macam tu sekali? Tak logik langsung,” tegas Akhi Fairuz lagi.

kredit : trendingsangatpw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *