Hiburan

Kelonggaran individu lengkap 2 dos vaksin bolehkan pasangan, keluarga jarak jauh disatukan semula – TPM

MENGAMBIL berat keluhan rakyat, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan akan mempertimbangkan kelonggaran kepada mereka yang sudah melengkapkan dua dos vaksin C0vid-19.

Ujarnya, antara keluhan yang sering disuarakan ramai adalah pasangan jarak jauh atau ibubapa yang terpisah daripada anak-anak kerana larangan merentas negeri.

“Sebagai seorang bapa, saya sedar betapa pentingnya institusi kekeluargaan itu kepada manusia.

“Walaupun atas faktor keselamatan, ibu atau bapa tidak sepatutnya terpaksa berpisah dengan anak-anak dalam tempoh yang terlalu lama. Lebih-lebih lagi jika ibubapa berkenaan sudah pun menerima dua dos vaksin,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata, beliau sendiri sering membawa isu itu ke dalam mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk meneliti perkara tersebut.

“Saya sering membawa isu ini dalam mesyuarat MKN, supaya kelonggaran bertemu keluarga dapat dipertimbangkan bagi mereka yang sudah lengkap menerima dua dos vaksin.

“Insya-Allah, kerajaan sedang memperhalusi cadangan ini bagi membolehkan pasangan dan keluarga jarak jauh disatukan semula,” katanya lagi.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Sabtu lalu berkata, kelonggaran kepada individu lengkap dos vaksin C0vid-19 akan diputuskan pada mesyuarat Majlis Pemulihan Negara pada minggu depan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *